сряда, 12 май 2010 г.

Детска пиеса "Пепеляшка", ОДК Перник

На 12 май от 10.30 часа много малчугани от детски градини и начални училища се насладиха на прекрасната постановка на Пернишкия театър "Боян Дановски". Пиесата е под режисурата на гост-режисьор Симона Попова, сценограф Стоян Чифлички – Танани.
Артистите: Емил Иванов, Богомила Стоянова – гост, Божидар Попчев, Жулиета Ралева, Галина Миланова, Цветомира Стефанова, Николай Илчев.
Класическата история за Пепеляшка пресъздадена по увлекателен и закачлив начин за малките зрители. Залата е пълна, децата са в очакване и приказливи. Затъмнение.
На сцената всички с маски и танцуват. Започва театъра. Залата притихва.


Разказвачите на приказката са двама елфи.
В далечно царство живеел един търговец. Той имал дъщеря или син?! Имал дъщеря, красива, работлива и усмихната. Но майка й заминала и не се върнала. Тогава бащата се омъжил повторно за една зла мащеха с две дъщери..

Завареното момиче си имало име, но всички я наричали Пепеляшка, тъй като спяла до огнището в прахта.
Злите доведени сестри по цял ден се излежавали и мързелували. Хокали заедно с майка си бедната Пепеляшка. А тя от сутрин до вечер шътала и з къщата и все гледала да им угоди, за не я хокат. Но не могла да им угоди.
Един ден принца на царстовото, в което живеела Пепеляшка поискал да направи бал, за да избере на него своята съпруга и бъдеща царица на царството.
Елфите били глашатаите, които обявили пред царството за решението на принца.


В къщата на Пепеляшка настанала суматоха. Ще идат на бал и една от двете доведени сестри щяла да стане царица. Бедната Пепеляшка им помагала в избора на рокли, панделки и прически.

През това време принцът мечтаел за красива и добра принцеса, която ще срещтне на бала. Елфите направили магия. Приспали го и в съня му го срещтнали с Пепеляшка. Красива в бяла рокля.
Дошло време за бала. Мащехата и сестрите заминали за двореца. Пепеляшка останала у дома, тъй като не била нито важна особа, нито височйша особа, дори не била гражданка...
Елфите прстигнали при тъгуваща Пепеляшка и й разказали за майка й. Как тя била царица фея. Слезнала на Земята и родила малко момиченце, което е тя. И тъй като в царството на елфите не могли без царицата си, майка й се върнала при тях. Затова сега те се грижели за нея. И както знаем всички, Пепеляшка от бедно момиче се превърнала в принцеса. Тиквата от двора станала каляска...
И Пепеляшка отишла на бала. Имало само едно условие от елфите, да се прибере до 12 часа, защото тогава магията ще се развали и тя отново ще остане със старите си пепеливи дрехи.
На бала. Всички танцували. Принцът оглеждал накипрените девойки и търсел своята избраница... от съня...
Накрая принцесата се появи...
Часът 12 стана. Пепеляшка тръгна без да каже дори коя е. Но в бързината изгуби златната си пантофка и елф я намери. ПОдаде я на принца и той обяви: Златната пантовка, на която стане, негова съпруга и принцеса ще бъде.
Обикалят от къща на къща. Стигат до къщата на Пепеляшка. Мащехата й казва да се скрие, за да мерят нейните сестри златната обувка.
Обувката не става на нито една от доведенеите сестри. Тогава в къщата влиза принца. Това е последната къща, а неговата принцеса я няма никъде. Тогава елфите въвеждат Пепеляшка.
Мерят обувката:
Вече тайната е разкрита. Пепеляшка е истинска принцеса. Елфите разкриват нейната красота. Тя е в бяла рокля. Принцът коленичи пред нея щастлив.
Вече сме към края. Всички са щастливи. Пепеляшка не иска отмъщение, а добро за своите сестри.
Всички заживяват щастливо.
Аплодисменти!!! Наново глъчка става в залата голяма. Пиесата приключи и актьорите се покланят.

снимки: leonnybg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...