събота, 21 февруари 2009 г.

Енциклопедия на динозаврите

Това е представата на едно 5 и половина годишно дете. Обича много динозаврите и обича да му се чете за тях. Има много енциклопедии. Една от тях го вдъхнови да рисува по нея историята на динозаврите от зараждането на Земята, живота преди динозаврите, периода на динозаврите, видове динозаври, смъртта им и живота след тях.

Преди 545 млн. години стотици невероятни създания обитавали океаните. Никое от тях не прилича на нито едно животно познато днес. Океанските създания: В океаните живеели различни видове животни. Морски змии, морски звезди и животни в черупки обитавали морското дъно, а морските скорпиони плували свободно във водата.

Смъртоностни ловци: Някои морски създания били изкустни ловци,които преследвали и се хранели с други животни. Жертвите обаче имали здрава черупки, за да се предпазят от враговете си.



Преди 350милиона години огромни части от Земята били покрити с блата. Тези влажни места били благоприятни за развитието на растенията. Появили се огромни гори от гигантски дървета.Блатни животни: Огромни буболечки и паяци обитавали гората. Гигантските водни кончета прелитали между дърветата - това са първите същества с криле. В горите живеели и много земноводни.

В продължение на милиони години на сушата нямало живот. Първите растения се появили преди 440 милиона години.
Първите сухоземни растения: Първите растения на сушата се нуждаели от много вода, за да оцелеят. Те се развивали във влажни, блатисти местности близо до морето. По-късно растенията се приспособили за живот в по-сухи метса и постепенно се разпространили по цялата суша.
Сухоземните животни: Растенията, които се появили на сушата осигурили храна за животните. Едни от първите сухоземни, били змиите, стоножки, паяци и насекоми.


Преди около 300 милиона години на Земята се появили влечугите. Дотогава животните трябвало да прекарват част от живота си във водата. Влечугите обаче били приспособени да живеят през цялото време на сушата.
Какво представлява влечугото? Те съществуват и днес. Имат твърда, люспеста кожа и са студенокръвни. Това означава че телата им не произвеждат топлина, а се нуждаят от топлината на Слънцето, за да се сгреят и да придобият енергия. Костенурките и гущерите например са влечуги.

Най-различни влечуги: Някои праисторически влечуги излгеждали като днешните си роднини, други били съвсем различни. Едни били големи и силни, други-дребни и немощни. Някои се хранели с растения, други- с животни.




















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...